Aktuális

Adventi 3. gyertyagyújtás

Adventi 3. gyertyagyújtás

Advent 3. gyertyagyújtására 1-2. osztályosaink készültek, valamint a homokkomáromi Nyolc Boldogság Katolikus Közösség interaktív műsorát élvezhettük. A gyerekek nagy szeretettel és nyitottsággal fogadták őket, akik már többször is jártak iskolánkban. A központi téma a 3. gyertyához, az örömhöz kapcsolódott. - Hiszen elérkeztünk a félidőhöz, örömmel tölthet el minket, hogy a várakozás hamarosan végére ér, és itt a karácsonyi időszak. Mivel a 3. gyertya Szűz Máriához kötődik, Jézus születésével kapcsolatban szóba került a pásztorok jelentősége, az ajándékozás, melybe a vendégek kreatív módon vonták be a gyerekeket.

Bár advent időszakának liturgikus színe a lila, a harmadik vasárnap színe rózsaszín. Míg a lila a bűnbánat és a böjt színe, addig a rózsaszín az örömé. Advent harmadik vasárnapját Gaudete vasárnapnak vagy örömvasárnapnak is nevezik: a latin kifejezés jelentése „Örvendjetek”. Az örömvasárnap megtöri a szigorú adventi bűnbánatot, és emlékeztet rá, hogy közeledik Jézus eljövetele, az öröm ideje.

Köszönjük az 1-2. osztályosoknak a szereplést, Lenkovics Mónika pedagógusnak a felkészítést, Csendes Rita pedagógusnak a szervezést, valamint a homokkomáromi egyházközösségnek, hogy jelenlétükkel megtisztelték adventi programunkat, és emlékezetes, élményekben gazdag műsorral lepték meg gyermekeinket.

Aranyosi Ervin: Advent – harmadik gyertya

Advent, harmadik vasárnap
örömgyertyát gyújtunk,
rózsaszínre vált a lelkünk,
nem nyomaszt a múltunk.

Közeledik a Karácsony,
öröm gyúl lelkünkben,
a szeretet és a hála
vendég életünkben.

Az Adventi várakozást
még az is fokozza,
hogy minden nap, a Karácsonyt,
még közelebb hozza.

A szeretet ünnepére
készül minden lélek.
Három gyertya lángja fénylik,
s hálatelt az ének.

Évértékelő program - Zala Vármegye Roma Nemzetiségi Önkormányzat

https://www.facebook.com/zoltan.bogdan.1614/posts/844053924393413

A Zala Vármegye Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2023.12.09 szombaton tartotta meg az Évértékelő programját, mely Nagykanizsán, az M55 bisztróban került megrendezésre. A köszöntő beszédét Orsós Vendel elnök mondta el, melynek során kitért arra, hogy korábban a képviselő-testület egyhangú szavazat alapján döntött arról, hogy az együttműködéseink által, olyan személyeket tüntetünk ki a mai napon, akik az elmúlt évtizedekben aktívan résztvettek a hátrányos helyzetű gyermekek oktatásában.

Ennek köszönhetően megyei nemzetiségi díjban részesült Bedő Ildikó a Muraszemenye Általános iskola Igazgatója Fülöp Istvánné, Csapi Általános iskola volt igazgatója,

Kocsis István a Szentpéterúri Általános iskola, intézményvezetője vehették át az okleveleket, és emlékplaketteket.

Az évértékelőn Bogdán Zoltán, a ZVMRNÖ pénzügybizottság elnöke számolt be a 2023. évi bevétel, és kiadásokról, illetve arról, hogy milyen programokat tudtunk végre hajtani, majd megköszönte a roma nemzetiségi önkormányzat részvevőinek a megjelenését, akik szép számba jelen voltak. A program folyatatásban a kultúránk bemutatásra is sor került!

Nagyon megköszönöm még egyszer mindenkinek, aki megtisztelte jelenlétével az Évértékelő rendezvényünket.

Üdvözlettel: Orsós Vendel ZVRNÖ elnöke

Őszi szakmai pedagógiai nap

Őszi szakmai pedagógiai nap

2023. november 30-án a Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ őszi szakmai napját a Térségi Általános Iskola, Szakképző Iskola és Kollégium Csapi intézménybe szervezte roma nemzetiségi nevelés-oktatásban részt vevő pedagógusok részére. A programot a mindennapi óvodai, iskolai oktatásban, nevelésben tapasztalható kihívások ihlették, amellyel az intézmények nap mint nap szembe találják magukat. A Nemzetiségi POK bázisintézmény-vezető mesterpedagógus szakértők bevonásával tartotta a konferenciát, ahol az előadók a tapasztalataikat, bevált szakmai gyakorlataikat osztották meg a jelenlévő pedagógusokkal, vezetőkkel. Az alábbi témákban tartottak a szaktanácsadók érdekfeszítő előadásokat munkájukról, majd a résztvevők kerekasztal-beszélgetés formájában folytattak eszmecserét:

1. A magyar nyelvű roma/cigány óvodai nevelés innovációs lehetőségei; Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek családjainak támogatása – Kőműves Mónika mesterpedagógus szaktanácsadó, óvodai intézményegység-vezető (Magyar Máltai Szeretetszolgálat Galló József Általános Iskola és Magoncka Óvoda)

2. A szociokulturális helyzet felmérésének bemutatása a hátrányos helyzetű térségben működő iskolában; Az óvoda-iskola átmenet megsegítésének lehetőségei – Pásztor Ferenc mesterpedagógus szaktanácsadó, igazgató (Gyöngyösoroszi Árpád Fejedelem Általános Iskola)

3. Az együttnevelést segítő inkluzív iskolai modell bemutatása; Népismeret és hagyományok ápolása – értékrendformálás – Balló Adrienn mesterpedagógus szaktanácsadó, igazgató (Kétújfalui Konrád Ignác Általános Iskola)

Intézményünk nevében köszönöm szépen a támogató segítséget Kállay Attilánénak, a Nemzetiségi POK főosztályvezetőjének és munkatársainak, valamint Tóth Ferencnek, a Zalaegerszegi POK főosztályvezetőjének és munkatársainak a segítséget, támogatást, hogy az őszi szakmai pedagógiai nap nálunk került megrendezésre.

Köszönetemet fejezem ki a Nagykanizsai Tankerületi Központ részéről Biró Patrik szakmai vezető úrnak, aki jelenlétével megtisztelte rendezvényünket, valamint a megjelent iskolák igazgatóinak és pedagógusainak a részvételért, akik nap mint nap hozzánk hasonló problémákkal, nehézségekkel találkoznak.

Az iskolai könyvtár nyitvatartása

1-20   21-40   41-60   61-80

Pályázatok

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Határtalanul
Széchenyi 2020 program
ESZA
Petőfi 200 pályázat
Erzsébet-táborok
Csodaszarvas program